Informasjon og rådgivningsplikt
Ved inngåelse av spare- og investeringsavtaler, har banker og investeringsselskaper normalt en informasjons- og rådgivningsplikt overfor kunden. Generelt skal informasjonen og rådgivningen være i samsvar med god forretningsskikk, og kundens interesser skal ivaretas.
Dersom informasjons- og rådgivningsplikten brytes, kan kunden ha krav på erstatning og/eller tilbakebetaling.
Røeggensaken
I Røeggensaken 22. mars 2013 påla Høyesterett DnB Bank ASA å tilbakebetale Røeggen NOK 230 000 med tillegg av forsinkelsesrenter. I tillegg ble banken pålagt å dekke Røeggens sakskostnader på NOK 4 758 000. Høyesterett la til grunn at banken har et ansvar for å sikre at det gis riktig, nøktern og realistisk informasjon.
Videre ble det lagt til grunn at banken skal sikre at kunden forstår innholdet i handelen, og ikke er gitt misvisende eller feilaktige opplysninger om viktige forhold med betydning for investeringen. Etter en samlet vurdering, ble gjeldende krav ikke ansett overholdt.
Ved mistanke om brudd på regelverk
Dersom en kunde har lidt tap på investeringer, og har grunn til å tro at brudd på gjeldende regelverk foreligger, bør kunden så raskt som mulig fremsette reklamasjon/klage overfor banken eller selger av produktet. Formålet er å avverge at et krav går tapt som følge av mangel på reklamasjon eller passivitet.
Det kan også være nødvendig å anlegge søksmål (ta rettslige skritt) for å unngå at et krav foreldes. Hovedregelen er et at krav går tapt ved foreldelse etter 3 år. Merk at et krav som er eldre enn 3 år kan være i behold, slik at det uansett kan være tjenlig å få vurdert om et eldre krav bør forfølges.
Rettshjelpsdekning
Hvis det oppstår tvist med en bank eller selger av produktet, er det viktig å merke seg at kunden kan ha krav på rettshjelpsdekning til advokat i medhold av alminnelige privatforsikringer. I så fall dekkes vesentlige deler av advokatkostnadene.
Les mer om Dom: Lånefinansierte spareprodukter her